HISTORIEDe eerste editie van ‘Metal Blast’ werd gehouden op 23 juni 1990 onder de noemer ‘thrash metal festival’. In de daaropvolgende jaren speelden metalbands als Samaël (ZWI), Torchure (DUI), Sinister, Asphyx, Warpath, Altar, Invocator (DEN) en God Dethroned op het jaarlijks terugkerende metalfestival ,dat georganiseerd werd door een illuster clubje heavy-metal fanaten binnen de oude motorclub dat zich later ‘Metal Front Coevorden’ zou gaan noemen.


Op 7 Augustus 1993 vond het vierde – en vooralsnog laatste – Metal Blast festival plaats op het toenmalige terrein van Motor Club Coevorden. Op het programma stonden maar liefst zeven bands: Sodom (DUI), Sick of it All (USA), Master (USA), Polluted Inheritance, Disabuse, Black Train Jack (USA) en Chemical Breath (BEL). Het recordaantal bezoekers van het enige outdoor metalfestival dat Coevorden ooit heeft gekend lag in 1992 nog op 800. Maar na het festival van 1993 ging de stekker uit Metal Blast, en in 1996 ging de oude motorclub op in Metal Front Coevorden (MFC), waarna de vereniging zich voornamelijk ging concentreren op het bieden van oefenruimte en een podiumplek voor livemuziek. De vurige wens om ooit nog eens Metal Blast nieuw leven in te blazen bleef echter twintig jaar lang in de kast liggen…

Tot nu dan: want op zaterdag 13 juli 2013 zal Metal Blast herrijzen als een feniks uit de as. Hierbij vieren wij ook het feit, dat het exact 25 jaar geleden is, dat het toenmalig MCC op 15 juli 1988 het allereerste festivalletje in de buitenlucht organiseerde – waaruit later de Metal Blast festivals uit voortgekomen zijn. Met maar liefst ACHT bands op het programma is de vijfde editie van Metal Blast een feit. Met gepaste trots presenteert Metal Front Coevorden een zeer diverse line-up van (inter-)nationale bands die je zal meevoeren op een excursie van classic rock tot blackmetal!!! En dat is nog niet alles: op vrijdag 12 juli trappen we af met de Metal Blast Pre-Party, alwaar het publiek getrakteerd wordt op drie MFC-huisbands (Hot Rods, Riff Raff en Barley Wine) met als headliner (onze vrienden en tevens Ne’erlandsch rocktrots in bange dagen) Navarone !!!